Combinatie Waddenkwartier krijgt opdracht voor uitvoering natuurprojecten

In het voorjaar van 2023 ging de schop in de grond voor de versterking van de Lauwersmeerdijk. We willen de duurzaamste dijk van Nederland bouwen. Daarom voeren we bij de dijkversterking ook drie projecten uit om de natuur van de Waddenzee te verbeteren: een getijdengebied in de Marnewaard, kunstmatige riffen en getijdenpoelen en een natuurlijke kwelderontwikkeling. Combinatie Waddenkwartier kreeg op 7 mei officieel de opdracht om te beginnen met de natuurprojecten! 

Combinatie Waddenkwartier

Heijmans en GMB zijn als Combinatie Waddenkwartier de aannemers van de dijkversterking. Ze zijn al betrokken sinds de planuitwerkingsfase van de dijkversterking en in 2023 startten ze met de uitvoering. Inmiddels is er al heel wat werk verricht, zowel aan de landelijke dijk als aan de havendijk. Vanaf nu kunnen de dijkwerkers ook aan de slag met de natuurprojecten! 

Wat zijn de natuurprojecten? 

Bij de dijkversterking horen drie natuurprojecten: 

  • Getijdengebied Marnewaard: we leggen een dijkdoorgang en getijdengebied aan in de Marnewaard. 
  • Kunstmatige riffen en getijdenpoelen: we leggen een kunstmatig rif aan langs de dijk en in de voet van de dijk komen getijdenpoelen. Zo maken we de overgang tussen het wad en de dijk natuurlijker.  
  • Natuurlijke kwelderontwikkeling: we maken een natuurlijke kwelder langs de dijk bij de Westpolder 

Meer informatie over de Natuurprojecten.

Planning

De dijkversterking is begonnen in 2023 en duurt naar verwachting tot het einde van 2026. De realisatie van de natuurprojecten is deze maand begonnen. De planning verschilt per project. 

Meer informatie over de planning van de natuurprojecten Planning.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Dat kan via de BouwApp, onze sociale media en nieuwsbrief. Op de hoogte blijven