Fiets- en wandelroutes rond het oefenterrein in de Marnewaard weer open

Sinds 14 juli zijn de fiets- en wandelroutes bij het militair oefenterrein in de Marnewaard weer open. De routes zijn vanaf nu altijd geopend, tenzij er militaire oefeningen zijn. Dan zijn de routes afgesloten vanwege de veiligheid. Dit geldt ook voor de ruiterpaden en mountainbikeroutes.

In april dit jaar werden de fietsroutes afgesloten op verzoek van Defensie. Bij de gemeente en de dijkversterking kwamen hierover veel klachten binnen. Daarop zijn de gemeente, de provincie, het waterschap en de aannemers van de dijkversterking met Defensie in gesprek gegaan over hoe de paden weer veilig opengesteld konden worden. Defensie heeft de situatie opnieuw beoordeeld en besloten de routes weer open te stellen. Zodat recreanten weer van de mooie routes gebruik kunnen maken!

Afsluiting bij militaire oefeningen

Als er een militaire oefening is, zijn alle paden afgesloten vanwege de veiligheid. Want tijdens de oefeningen kan er een onoverzichtelijke, onveilige en risicovolle situatie ontstaan voor recreanten in het gebied. Defensie en andere veiligheidsdiensten kunnen in het oefenterrein niet altijd meteen reageren op ongevallen of noodsituaties. Daarom worden tijdens oefeningen alle paden afgesloten en is het verboden om deze te betreden. Je kunt dan gebruik maken van de omleidingsroutes die met gele borden zijn aangegeven. Op de website van het Nationaal Park Lauwersmeer vind je waar en wanneer er oefeningen zijn en de paden zijn afgesloten.

Omleidingsroutes bij militaire oefeningen

Als er militaire oefeningen zijn, volg je de gele omleidingsborden rondom het militair oefenterrein. Bij de toegang tot het militair oefenterrein komen hekken en extra informatiedoeken, zodat iedereen weet waar je wel en niet mag komen. Fietsers en wandelaars kunnen van tevoren hun route plannen via Routebureau Groningen.

Hoe gaat het verder?

Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van alle bezoekers en de medewerkers op het oefenterrein. Houd je daarom aan de verkeersregels, let op andere mensen en voertuigen en blijf buiten de hekken tijdens de oefeningen. Mochten er toch vaak gevaarlijke situaties gaan ontstaan, dan kan Defensie genoodzaakt zijn om het terrein wederom (deels) af te sluiten. Defensie, de gemeente, de provincie, het waterschap en de aannemers van de dijkversterking blijven in gesprek over veilige toegang. Al deze partijen willen dat iedereen kan genieten van de routes door het prachtige landschap van de Marnewaard. Tijdens de dijkversterking blijft de dijk zelf afgesloten, vanaf 2027 kun je ook weer fietsen en wandelen op en rondom de dijk.

Contact

Heb je vragen over de routes bij het militair oefenterrein? Op de website van het Nationaal Park Lauwersmeer vind je de oefenweken en contactgegevens van Defensie.

Afbeelding van drie fietsers die een omleidingsroute volgen