Grote opkomst op de Dag van de Bouw 2024

Zaterdag 8 juni was het de Dag van de Bouw. Vele bezoekers namen een kijkje achter de schermen bij de dijkversterking in de haven, bij het dijkinformatiecentrum en op de dijk zelf. Het was een geslaagde dag!

Beleving van de dijk

De Dag van de Bouw trok vele bezoekers, zowel in de haven als bij het dijkinformatiecentrum. In totaal kwamen er rond de 500 bezoekers langs bij de dijkversterking. Vanaf het dijkinformatiecentrum reden de hele dag bussen af en aan voor de dijkversterkingstour. De tour liep vanaf het strandje helemaal tot aan de bouwkuip van de getijdenduiker in de Marnewaard. Bezoekers stelden al hun vragen aan de dijkwerkers en bekeken de bouwkuip en de werkvoertuigen van dichtbij. Een hele beleving, blijkt uit onder andere deze reacties:

  • “Wat komt er veel kijken bij zo'n dijkversterking! Erg leuk om te zien en te horen van de dijkwerkers zelf.”
  • “Vroeger heb ik ook als dijkwerker gewerkt aan deze dijk. Het is mooi om te zien dat het nu toch allemaal heel anders gaat in de bouw en aanvoer van materialen!”
  • “Heel bijzonder om in de bouwkuip van de getijdenduiker te lopen, wat een megaproject!”
  • “Goed om te zien wat er achter die bouwhekken allemaal gebeurt en hoe de dijk wordt versterkt. Ik snap nu beter waarom de dijk afgesloten is voor publiek. En waarom het echt te gevaarlijk is om te fietsen en te wandelen op de dijk en de Kustweg.”
  • “Fijn dat we vandaag op een veilige manier toch weer een keer konden kijken op onze dijk!”
  • “Mijn kind wil hier niet meer weg!” (het kind speelde bij het dijkinformatiecentrum)

Veel verschillende activiteiten

Naast de tour was er van alles te doen bij het dijkinformatiecentrum en in de haven. Bij het dijkinformatiecentrum konden bezoekers zelf een kleine dijk bouwen en testen in de mini-deltagoot en bestuurden ze zelf een elektrische graafmachine. In de haven stond een tent waar bezoekers al hun vragen konden stellen over de dijkversterking. Door de haven hingen borden met weetjes over de dijkversterking. Kinderen gingen op speurtocht naar de juiste antwoorden. De prijs? Een verrekijker voor een eigen ‘kiek op de diek’!

Het was een geslaagde dag in de haven, bij het dijkinformatiecentrum en op de dijk. We willen iedereen bedanken voor hun komst. Ben jij er volgend jaar ook bij?

Dijkwerkers vertellen bezoekers over de dijkversterking en de machines op de dijk