Planning - veelgestelde vragen

Houden jullie met de planning van de werkzaamheden rekening met zo min mogelijk hinder voor het toeristenseizoen (zomer)?

Ja, maar we voeren wel het meeste werk uit in het zomerseizoen. Dat komt omdat je niet aan een dijk mag werken in het stormseizoen van 1 oktober tot 1 april. Tijdens het werk blijven de haven en de bedrijven rond de dijk blijven altijd bereikbaar. Om het verkeer en mensen veilig langs het werk te leiden, zijn er verkeersmaatregelen. Ook zijn er aanspreekpunten en als nodig verkeersregelaars om mensen te helpen.

Houden jullie ook rekening met het stormseizoen?

Ja. Tijdens het stormseizoen (1 oktober tot 1 april) bouwen we niet aan de zeezijde van de dijk. Dit is de periode waarin er meer storm en hoogwater is en daarvoor moet de dijk aan de buitenzijde dicht zijn. Aan de binnenzijde van de dijk doen we in het stormseizoen alleen werk wat veilig uit te voeren is. Wat wel en niet kan spreken we af met het waterschap.

Hoe houden jullie rekening met het broedseizoen tijdens de werkzaamheden?

Van maart tot en met juli broeden veel vogels. We zorgen ervoor dat er op het werkterrein geen vogels kunnen broeden. Gelukkig is er genoeg ruimte in het Lauwersmeergebied voor vogels om ergens anders te broeden.  
 

Hoe lang duurt de aanleg van de nieuwe dijk?

De aanleg van de nieuwe dijk duurt vier jaar: van april 2023 tot eind 2026.

Wanneer kan ik weer gebruikmaken van het fietspad over de dijk?

Het fietspad is weer open als de versterking van de landelijke dijk helemaal afgerond is. Dat is in het najaar van 2026. 

Heb je gevonden wat je zocht

Waterwoordenboek

Uitleg van woorden op het gebied van water 

Waterwoordenboek