Wanneer is de gehele fietsroute gereed langs de buitenkant van de dijk?

Als de dijkversterking gereed is, uiterlijk eind 2025. Tot de uitvoering in 2023 kan er ook gefietst worden aan de buitenzijde van de dijk, dit is al een bestaande fietsroute.

Wat zijn de mogelijkheden voor recreatie? Kunnen jullie specifieker zijn over de soort recreatie die jullie voor ogen hebben?

Het gaat dan om voorzieningen op de dijk voor fietsers, wandelaars, vogelaars en andere bezoekers van de dijk. Denk hierbij aan betere en veilige toegang, betere rustplekken op en rond de dijk. Als je ideeën heeft en/of met ons hierover in gesprek wilt, stuur ons dan een bericht naar lauwersmeerdijk@noorderzijlvest.nl.

Moet ik dan schuin fietsen?

Het fietspad wordt gerealiseerd op de buitenberm van de dijk. De buitenberm is een relatief vlak gedeelte van enkele meters breed aan de buitenzijde, waar je comfortabel en veilig kunt fietsen.

Waar blijven alle auto’s van bezoekers?

Op en langs de landelijke dijk zijn nu geen parkeerplaatsen, behalve bij de dijkpost bij de Westpolder (de kwelders). In de haven kan geparkeerd worden op de verschillende parkeerterreinen. Maak je je zorgen over een bepaalde locatie of wil je hierover in gesprek. Stuur een mail naar lauwersmeerdijk@noorderzijlvest.nl.

Kun je iets zeggen over het wereld erfgoed Waddenzee en de kansen die dat biedt voor recreatie en toerisme op en rond de dijk?

Vanaf de dijk is een prachtig uitzicht op het Werelderfgoed Waddenzee, ook kan de dijk het gebied toegankelijker maken voor recreatie en toerisme. Denk hierbij aan goede en veilige toegang voor wandelaars en fietsers. Maar misschien kunnen we ook de langste bank van Nederland/Europa/de wereld maken langs de keermuur in de haven? Als je een goed idee hiervoor heeft, laat het ons weten! lauwersmeerdijk@noorderzijlvest.nl.

Komt er ook een markante uitkijktoren bij bijvoorbeeld het Vierhuizergat?

Dank voor het idee. Dit idee is nog niet eerder voorgesteld. We gaan kijken wat mogelijk is op deze locatie en of er meer belangstelling is voor iets dergelijks op deze locatie.

Komt er een fietspad op de gehele dijk? En een fietspad?

Langs de gehele dijk komt een fietspad. Op dit moment mag je ook fietsen aan de buitenzijde van de dijk, maar een fietspad is niet als zodanig herkenbaar. Dat gaan we nu veranderen. Het fietspad zal niet op de kruin van de dijk worden aangelegd, maar weer aan de buitenzijde. Als alles klaar is, kun je vanaf de Cleveringsluizen in Lauwersoog op en langs de dijk naar Nieuwstatenzijl op de grens Nederland/Duitsland fietsen. Kiek over Diek!

Heb je gevonden wat je zocht