Naast het versterken van de dijk, gaat het waterschap ook plannen uitwerken om de westelijke havendam bij Lauwersoog aan te pakken. Dat heeft het algemeen bestuur van Noorderzijlvest op woensdag 3 februari besloten. De westelijke havendam is namelijk toe aan groot onderhoud.

De westelijke havendam beschermt de haven en zorgt ervoor dat de havendijk minder blootgesteld wordt aan hoge golven. Maar de steen- en grasbekleding aan de buitenzijde van de havendam voldoet niet meer aan de huidige normen. Dat betekent dat een zeer zware noordwesterstorm in combinatie met extreem hoge waterstanden de dam ernstig kan beschadigen. Doordat de havendam ervoor zorgt dat er minder hoge golven op de dijk zelf slaan, zorgt het versterken van de havendam ervoor dat de havendijk met 20 centimeter minder hoeft te worden verhoogd. Dat zorgt uiteindelijk voor lagere kosten voor de dijkversterking.

Het bestuur heeft op dit moment geld beschikbaar gesteld voor het uitwerken van de plannen voor het onderhoud aan de westelijke havendam. In de loop van dit jaar wordt het bestuur ook gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor de realisatie van het onderhoud aan de havendam.