Natuurlijke overgang

Hoe gaan jullie riffen aanleggen?

Over 5 kilometer langs de dijk doen we nu een proef met rif-elementen. Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk in 2022 voor het eerst naar boven gehaald, om te kijken wat er op en rond leeft. Tot en met 2024 onderzoeken zij wat er op en rond de riffen leeft. Dan wordt bepaald hoe en welke riffen er langs de zeedijk komen.

 Voor welke natuur zijn die riffen voordelig?

De riffen zijn voordelig voor het onderwaterleven van de Waddenzee op en rond harde structuren. De onderzoekers zeggen hierover:

  • Professor Britas Klemens Eriksson (Marine Ecologie, Rijksuniversiteit Groningen) is positief over de eerste resultaten van de proef met riffen: “Wat we zien, is dat de kunstmatige riffen langs de zeedijk werken. We hebben veel biodiversiteit ontdekt op de riffen, zoals vis en sessiele organismen. Dat is echt goed nieuws”. 
  • Onderzoekcoördinator en PhD-onderzoeker Jorien Rippen (Van Hall Larenstein en Rijksuniversiteit Groningen): “We zien een rif vol leven. Zo zagen we dat er veel palingen uit het rif tevoorschijn kwamen. Ze verstoppen zich dus graag op deze plekken”. Naast een schuilplek voor palingen, lijkt het ook een kinderkamer te zijn. Er zijn namelijk jonge palingen ontdekt. Maar ook voor schelpdieren, stekelhuidigen en algen zijn de rif-elementen een fijne plek om zich op te hechten. “De gaten zijn aantrekkelijk voor krabben en garnalen om zich in te verschuilen. Ook zie je sessiele organismen als oesters, zeepokken, zee-anemonen en zakpijpen.”

Hoe werken de getijdenpoelen?

De getijdenpoelen liggen in de stortstenen aan de teen van de dijk. Met vloed komt er water in de poel en met eb blijft het water hierin staan. Onderzoekers kijken of er onderwaterleven ontstaat in de poelen. 

Zie ook dit nieuwsbericht: Proef kunstmatige riffen Waddenzee: We zien nu al een rif vol leven

Waterbegrippenlijst

Uitleg van woorden op het gebied van water 

Waterwoordenboek