Online serie ‘De Bouw van de Getijdenduiker’
Een van de drie natuurprojecten van de dijkversterking is de dijkdoorgang met getijdengebied in de Marnewaard. Die dijkdoorgang noemen we de getijdenduiker. Hoe maak je op een veilige manier een gat in de dijk? En hoe ziet het bouwproces eruit? Dat leggen we het komende jaar allemaal uit in de serie ‘De Bouw van de Getijdenduiker’! De serie is in 2024 en 2025 te volgen via Facebook, Instagram en de BouwApp. Dit nieuwsbericht geeft een overzicht van het hele bouwproces.
Wat is de getijdenduiker?
De getijdenduiker is een gat in de dijk, dat de Waddenzee met het gebied in de Marnewaard verbindt. Door de getijdenduiker komt het binnendijkse gebied van de Marnewaard weer onder invloed van eb en vloed. Dit noemen we het getijdengebied Marnewaard. Dankzij de getijdenduiker en het getijdengebied krijgt de Waddenzee weer wat meer ruimte. Zo komt er een betere leefomgeving voor veel verschillende soorten planten en dieren van de Waddenzee. Voor de waterveiligheid krijgt de getijdenduiker twee schuiven waarmee we de doorgang dicht kunnen zetten. Zo kunnen we het waterpeil in het getijdengebied bepalen. Ook leggen we een hoogwaterkade aan rondom het gebied. Bekijk de animatie hieronder om te zien hoe de getijdenduiker werkt!
Animatie van de getijdenduiker
De animatie geeft weer hoe de getijdenduiker werkt.
Op de animatie is de zeedijk te zien met daarin een doorgang (de getijdenduiker). Hierdoor stroomt water van de Waddenzee naar het getijdengebied en weer terug. In de dijk zitten twee schuiven die op en neer bewegen. Met de schuiven kan de doorgang dichtgezet worden. Op de zeedijk zie je ook de tribune en onderhoudsweg. Helemaal rechts in de animatie is de hoogwaterkade te zien die om het getijdengebied ligt.
Stappen in het bouwproces
De bouw van de getijdenduiker duurt van mei 2024 tot begin 2026. Voor de serie ‘De Bouw van de Getijdenduiker’ hebben we het bouwproces verdeeld in negen stappen. In de werkelijkheid overlappen deze stappen soms. Elke stap leggen we uit met een of meerdere berichten in de serie. Dit zijn de stappen:
- Voorbereidingen
- Aanleggen hoogwaterkade
- Realiseren bouwkuip
- Baggeren waterpartij
- Betonwerk getijdenduiker
- Installeren techniek
- Testen getijdenduiker
- Aanleggen bodembescherming
- Klaarmaken omgeving
Oplevering getijdenduiker
We verwachten dat de getijdenduiker in 2026 klaar is voor gebruik. Dan kan de getijdenduiker de Waddenzee officieel verbinden met het binnendijkse gebied in de Marnewaard. Het water stroomt dan vanuit de zee onder de dijk door naar het gebied. Dit wordt het getijdengebied Marnewaard. Het getijdengebied is straks een mooie extra leefomgeving voor veel verschillende soorten planten en dieren van de Waddenzee.