Overig - Veelgestelde vragen

Hoe zien de parkeermogelijkheden er straks uit bij de nieuwe dijk?

Bij de nieuwe dijk zijn geen nieuwe parkeermogelijkheden. Dat blijft zoals in de oude situatie. Alle ruimte die er is op en rond de dijk, is nodig voor de dijkversterking en straks weer het beheer van de dijk. Parkeren kan wel in de haven van Lauwersoog.

Is het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) ook onderdeel van de dijkversterking?

Nee, het Werelderfgoedcentrum is geen onderdeel van de dijkversterking. Het Werelderfgoedcentrum is van het Zeehondencentrum Pieterburen. Samen met Staatsbosbeheer, gemeente het Hogeland (destijds: gemeente de Marne), de Provincie Groningen en de Exploitatie Haven Lauwersoog, vormde het Zeehondencentrum in 2016 de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Meer informatie is te lezen op de website van Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog.

Komen er zonnepanelen op de dijk?

Nee. Dit hebben we wel onderzocht in de verkenningsfase van de dijkversterking. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie helaas onvoldoende duurzame energie kunnen opleveren. Dit komt o.a. door de aanpassingen die we moeten aanbrengen om de dijk veilig te houden en de beperkte ruimte op de dijk. Dit laatste heeft te maken met activiteiten van Defensie (bijvoorbeeld schietoefeningen) in de Marnewaard. Het Programma Duurzame Haven en de Havencoalitie blijven onderzoeken of er in de toekomst zonnepanelen op de dijk kunnen komen. Het motto dat het Programma hanteert is "alleen kun je sneller, maar samen kom je verder". Iedere mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken moet onderzocht worden.

Kunnen we wonen op de dijk?

Mooier uitzicht kun je haast niet krijgen! Maar helaas, op deze dijk is wonen niet mogelijk.

Wat doen jullie met de R.J. Cleveringsluizen?

De bekleding van de sluizen was verouderd. Daarom vervangen we die bekleding. Dat is onderdeel van de dijkversterking. Dat doen we door nieuw beton te storten en daar een mooi reliëf op te stempelen.

Zien we in 2070 nog steeds schapen op de dijk?

Ja, als waterschap willen wij graag de schapen op de dijk houden.

Waterwoordenboek

Uitleg van woorden op het gebied van water 

Waterwoordenboek